Valpfråga

Hej, nu behöver jag er igen!
Min fråga denna gången är, när kan man börja gå ut och gå med en valp? Och hur långa, länge ska promenaderna vara?
Jag längtar så mycket tills vi äntligen kan vara ute och gå, promenader på vintern i mörkret, klädd i varma och mysiga kläder är ju bland det bästa :)
Inga svar är dumma, så kom igen nu. Lämna er åsikt :)
Kyss!


Kommentarer
Anonym

Du ska ju börja sakta men säkert, hur gammal är hon nu ? Hon är väl dryga tre månader? varit och tagit sprutan förresten? ;) Nog kan du börja ta henne på kortare promenader, du kan ju börja gå med henne en liten längre promenad en gång om dagen och se hur hon reagerar på det. Man behöver ju inte gå 3 långa promenader varje dag, utan ta en liiiite längre promenad varannan dag, låt hon ha en vilodag inne med bara bus =) Det gäller ju att försköa bygga upp hennes benstruktur, muskler osv :) Men då Freja var omkring 4-5 månader så gick jag med henne från stan till djupviken och det klarade hon galant, men jag såg på henne att hon vart SUPER trött, så gäller att ta det sakta men säkert =)

2010-10-22 @ 10:02:03
Stina Sandström (Stolt Amstaffägare)

Jagt har lärt mig att man inte ska motionera sin hund för mkt innan den är ett år.

Hittade denna mycket givande information på internet som jag hoppas kan hjälpa dig!



Motion:

Ja, alla hundar ska ha motion men inte valpar. En stor hund bör vara närmare året innan den börjar motioneras och cykelmotion ska den inte få förrän den är 2 år. Detta beror på att valpens skelett inte är riktigt utvecklat och hårt förrän den kommit in i könsmognaden och den är helt könsmogen runt 1 års ålder beroende på hundens storlek.

Valpen bör endast promenera utanför tomten enligt nedanstående schema och det gäller totlat per dag och oberoende utav hundens vuxna storlek:



Schema över hur långa promenader du får göra med din hund. Överskrider du detta riskerar du att få en stressad hund.



Hundens ålder i månader. Promenad totalt / dag.



2 mån....................................... 5 min



3 mån......................................10 min



4 mån......................................15 min



5 mån.......................................20 min



6 mån.......................................25 min



7 mån.......................................30 min



8 mån........................................35 min



9 mån....................................... 40 min



Förläng successivt valpens/hundens promenader upp till så många minuter som familjen har tid att ge hunden dagligen i vuxen ålder.



Vanlig lek i trädgården där valpen är lös är helt ok men i måttliga mängder. Här brukar dock valpen styra det själv. Men om du ser att valpen börjar stressa upp sig o dyl är det dags att bryta.



http://www.bonizashundskola.se/valplara.htm

2010-11-04 @ 23:02:58
PuppyLove

Det beror på vad det är för ras, om det kommer att bli en stor eller en liten hund? Är det en liten hund så kan du inte gå så jättelångt för att hunden blir trött och har lättare för att bli sjuk när det är snö ute och magen är kal men det ser du ju på din valp om den fryser också. Ungefär 15-20 minuter brukar man kunna gå med en liten valp men kom ihåg att det ska vara i valpens tempo och att du kanske tar upp den om den fryser :)Själv brukar jag stoppa in busfröt i jackan när det blir för kallt och sen är det bara fortsätta gå och släppa ner han när han vill gå igen :)

2010-11-19 @ 15:14:22
Voff!

Man ska inte börja gå ut och gå långa promenader med hunden förens den är i 1års åldern. Man kan ju gå ut och gå, men då ska man följa valpen. Och så fort den är trött får man bära hem den.

2010-11-19 @ 18:13:54
Anonym

Hej! Den finns ingen "regel" för hur långt man kan gå med en valp. 10minuter eller en timme.. allt beror såklart på hur mycket valpen orkar. Den blir inte förstörd för att den blir trött :P

2010-12-08 @ 17:16:34
Sandra

Tack för alla svar, dunderbra :)

2011-01-10 @ 18:03:03
URL: http://lillsandraa.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0